Tamna komora

Kao jedna od rijetkih zajednica s ciljem očuvanja analogne fotografije kao dugogodišnje tradicije među mladom generacijom, dužnost i zadovoljstvo nam je ukratko upoznati Vas s našom tamnom komorom.
Komoru mogu besplatno koristiti studenti koji su ujedno i članovi naše sekcije, dok je za ostale organizirano iznajmljivanje komore.

Dakle, riječ je o malenom, skladnom i ugodnom prostoru za boravak u kojem višesatna zadržavanja bivaju nerijetka pojava. :)

Što se kemije tiče, filmove razvijamo u sljedećim razvijačima: Efke FR-16, Ilford ID-11, Microphen i Perceptol te rjeđe Kodak T-MAX, D76 i LAXO. Fotografije razvijamo također u Efke FR-16 i u Ilford PQ Universal. Kod fiksiranja fotografija i filmova služimo se Efke FF-2 i Ilford Hypam fiksirima. Potrošenu kemiju u suradnji s tvrtkom C.I.A.K.  odlažemo u za to posebne kontejnere te prosljeđujemo istoj na obradu.

Od ostalog pribora vrijedno je spomenuti dva srednjeformatna aparata za povećavanje, te jedan velikoformatni koji je zbog svoje veličine popularno nazvan "Berta". Zatim hladnjak u kojem držimo svu potrebnu kemiju, kadu za ispiranje, doze za razvijanje, spirale, te naposljetku, pozamašnu količinu filmova, foto-papira (što manjih, što većih formata), kadica za razvijanje pozitiva, filtera, pa ako hoćete menzura i štipaljki. Za razvijanje pozitiva su na raspolaganju dva crvena izvora svijetla, dok za potrebu solarizacije, tu je naravno i obična wolframova žarulja. :)

U neposrednoj blizini komore se nalaze računalo, Nikonov skener za filmove i foto-printer, tako da Vaše analogne fotografije možete imati pohranjene i u digitalnom obliku. Osim toga, tu je i ormarić za sušenje filmova s kapacitetom i do 30-tak komada.
Svako djelovanje u tamnoj komori se uredno zapisuje u posebnu bilježnicu za tamnu komoru koju je uvijek zgodno i korisno prolistati ukoliko negdje zapnete (kako se kaže, najbolje se uči na tuđim pogreškama :)).

Još nam jedino preostaje zaželjeti Vam puno sreće, poučnih iskustava, dragih uspomena, te konačno prelijepih fotografija, ako se ikad odlučite "UĆI UNUTRA".